Evaluare psihologică clinică

Evaluarea clinică are ca scop stabilirea unui psihodiagnostic atunci când dificultățile copiilor îi afectează deja funcționarea emoțională, școlară sau în relație cu ceilalți. Aceasta are loc de regulă la recomandarea unui specialist.

Testele psihologice sunt metode de lucru specifice psihologului. Acestea ne ajută să determinăm dacă copilul dumneavoastră întâmpină dificultăți mai mari într-un anumit domeniu, față de alți copii de aceeași vârstă. Cea mai bună cale pentru a determina aceste aspecte este aceea de a compara evaluările oferite de dumneavoastră în urma completării chestionarelor/testelor cu acelea obținute din evaluările făcute cu sute de fete și băieți de vârsta copilului dumneavoastră.

Majoritatea testelor se bazează pe proceduri statistice pentru a stabili dacă rezultatele obținute indică dificultăți tipice sau atipic pentru vârsta sa și genul său. Deoarece la baza testelor stau proceduri statistice (matematice) testele care nu sunt influențate de opinia sau personalitatea psihologului acestea sunt considerate a fi mijloace de încredere (obiective) de diagnostic.

Fiecare test este ca o piesă dintr-un puzzle complex. Pentru a trage concluzii corecte (valide) despre copil datele unei test trebuie puse împreună cu alte piese de puzzle precum: informațiile din interviu, descrierea clinică a tulburărilor (semne și simptome conform cu DSM), raționament clinic și rezultatele altor metode de evaluate cât și date culese din multiple surse.